onsdag 30 november 2011

Att jobba med hundraddning

Efter att ha hjalpt elefanter ett tag ansokte jag om att fa bli skickad till det oversvamningsdrabbade Bangkok for att hjalpa till att radda herrelosa hundar ur svalt och sjukdomshardar som uppstar i samband med oversvamningar. Det var ett riktigt tufft jobb och man fick stalsatta sig for att inte bli knackt av all misar hundarna (och saklart andra djur och aven manniskor) utsatts for.

Vi holl till pa ett Dog Rescue Center i en torr forort till Bangkok. Dar byggdes det upp stora kennlar ute pa ett industriomrade. Dar fanns aven veterinar och djurskotare, och sa ett gang vanliga volontarer, som jag.

En dag fick jag folja med lastbilen ut i oversvamningarna for att leta efter hundar i behov av hjalp. Det gick snabbt att hitta dem. Manga hundar hade krupit upp pa broar som gatt over floden nar oversvamningen var overhangande. Nar vattenmasssorna kom fylldes gatorna med vatten och det fanns ingen mark att kliva av bron pa. Dar satt hundarna kvar pa broarna, under bilar som akut parkerats dar, utan mat och vatten. Vissa av dem fick t.o.m. valpar under tiden. Valpar kan inte simma, sa det hade varit kort for dem utan hjalp. Pa var lastbil hade vi med oss en bat sa att vi kunde aka runt och leta, samt for att ge hund- och kattmat till manniskor som behallit sina djur hos sig.

Dagen jag var med ute hamtades 14 vuxna hundar samt 8 valpar in for att bli hjalpta. All berom till thailandska armeen (vet inte hur man gor accenter pa thaitangenter...) som hjapte oss med iltransport av fodande tik till djursjukhuset!

De flesta hundar som hamnade pa centret var sjuka och undernarda. Med hjalp av mediciner, mat och stort talamod hoppas vi pa att hundarna ska aterfa livskvaliteten och bli bortadopterade till familjer som bryr sig och kan ge dem ett vardigt liv. I det fall de inte blir bortadopterade far de flytta till elefantparken for att dar leva ett liv i frid med tillgang till veterinar och magar fulla av mat.

Organisationen jag volontarade for ordnade boende pa ett hotell till volontarerna. Det visade sig att var logi var pa... en bordell! Tack och lov var dar ingen business, utan det var bara vi som bodde dar. Men nog markte man av vad det var for stalle. Det fanns inga fonster pa rummet, utan endast en massa speglar. TV:n visade bara "naturprogram" och det fanns inga nycklar till rummen. Det behovs vanligtvis inte, da rummen hyrs per timme och det sitter en liten vakt i fargglad fluga och vaktar utanfor. Hyresvarden var en valdigt manlig ladyboy, som tog valdigt god hand om oss och aven honhan alskade hundar.


Nu ar jag och Jacques tillsammans i Chiamg Mai och ska semestra pa riktigt. Hoppas ni har det bra darhemma! Puss a kram!

Inga kommentarer: